Careeroo Group logo

Electrical Engineer: Functie, Carrière & Vacatures

Home  ›  Kennisbank  ›  Electrical Engineer: Functie, Carrière & Vacatures

Careeroo Group

17 juni 2024

Beroepengids

Fallback Logo

In de veelzijdige wereld van engineering is één soort functie essentieel voor het succes van veel verschillende industrieën: de Field Service Engineer. Dit zijn de ingenieurs die werken op het kruispunt van techniek, klantenservice en hands-on probleemoplossingen. Maar wat doet een Field Service Engineer nou eigenlijk precies? Hoe word je er een? En nog belangrijker: verdient het een beetje? Geen zorgen, onze engineerspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is Electrical Engineering?

Bij Electrical Engineering – ook wel bekend als elektrotechniek – draait alles om het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van elektronische systemen en componenten, zoals automatische lichtsystemen of de microchips in je smartphone. Kortom, alles waar elektriciteit doorheen gaat! Als Electrical Engineer gebruik jij je kennis van elektriciteit en elektronica om slimme oplossingen te bedenken voor apparaten en systemen die wij eigenlijk (bijna) dagelijks gebruiken. Zonder elektrotechniek zouden veel moderne basisbehoeften niet werken, dus als Electrical Engineer ben je superbelangrijk.

Benieuwd naar wat andere engineersfuncties inhouden? Check dan deze pagina!

Wat doet een Electrical Engineer?

Als Electrical Engineer ben je eigenlijk de drijvende kracht achter elektronische innovaties. Je werkt hierbij aan het hele proces van een elektronisch product of dienstverlening, van het eerste ontwerp tot het onderhoud van bestaande systemen. Daarbij combineer jij je technische kennis met creatief denkwerk om oplossingen te bedenken die onze moderne wereld mogelijk maken.

Klinkt misschien nog steeds een beetje vaag, hè? Laten we er een voorbeeld bij pakken!

Voorbeeld:
Je werkt aan een groot project voor een nieuw ziekenhuis. Jij als Electrical Engineer ontwerpt het hele elektrische systeem, van de noodverlichting tot de operatiekamerapparatuur. Samen met je team vol specialisten zorg je voor een veilig, betrouwbaar én ook nog eens milieuvriendelijk systeem. Tijdens de bouw hiervan werk je samen met bouwkundigen en installateurs om alles soepeltjes te laten verlopen. Ook na de oplevering van het ziekenhuis blijf je optimalisaties en onderhoud doorvoeren om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis goed blijft functioneren. Eindresultaat? Een goed werkend ziekenhuis, mede dankzij de Electrical Engineer. Jij dus!

Dagelijkse taken van een Electrical Engineer

Als Electrical Engineer heb je een afwisselend beroep en daardoor is geen enkele dag hetzelfde. Over het algemeen zul je een van onderstaande taken uitvoeren:

  • Ontwerpen en ontwikkelen: Je ontwerpt elektronische systemen en componenten zoals motoren, radarsystemen en bekabeling. Alles wat je bedenkt, maakt onze wereld nóg een stukje slimmer!
  • Testen en evalueren: Wordt er een nieuw ontwerp voorgesteld? Deze gaat natuurlijk eerst door jouw strenge testproces om ervoor te zorgen dat het veilig én betrouwbaar is. Fouten opsporen zit in jouw DNA!
  • Problemen oplossen: Storingen? Jij tackelt ze! Je weet altijd het probleem te vinden en komt met slimme oplossingen om systemen weer te laten functioneren.
  • Documenteren: Je legt alles nauwkeurig vast in technische documentatie, zodat iedereen begrijpt hoe jouw ontwerpen in elkaar zitten en onderhouden moeten worden.
  • Samenwerken: Je werkt nauw samen met andere ingenieurs, projectmanagers en specialisten om projecten tot een daverend succes te maken. Teamwork makes the dream work!

Wat voor soort Electrical Engineers zijn er?

Electrical Engineering is een breed vakgebied en daardoor kun je als Electrical Engineer specialiseren in veel verschillende richtingen. Hieronder hebben wij de meest voorkomende voor je opgesomd:

  • Electrical Engineer Energietechniek: In deze rol werk je aan duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen en speel je een belangrijk rol in de overgang naar groene energie.
  • Electrical Engineer Hoogspanning: In deze specialisatie houd jij je bezig met hoge spanningssystemen zoals elektriciteitsnetwerken. Je zorgt ervoor dat energie efficiënt en vooral veilig (!) wordt getransporteerd over lange afstanden.
  • Electrical Engineer Hydrogen: In deze richting ben je vooral bezig met opkomende technologieën voor waterstofproductie en watergebruik. Hartstikke belangrijk, want dit zijn de pioniers in de ontwikkeling van waterstof als schone energiebron!
  • Electrical Engineer Maintenance: In deze rol zorg je ervoor dat bestaande elektronische systemen veilig blijven en goed functioneren. Je bent de held die tevoorschijn komt als er ergens storing is of een optimalisatie doorgevoerd moet worden.
  • Electrical Engineer Power Systems: In deze functie ontwerp en onderhoud je systemen voor de distributie van elektrische energie. Je zorgt ervoor dat elektriciteit veilig en effectief geleverd wordt aan onder andere huizen en bedrijven.

Openstaande Electrical Engineer vacatures voor jou

Electrical Engineer
40 uur
Opdrachtgever:
Search-on

Wat verdient een Electrical Engineer?

Het gemiddelde salaris van een Electrical Engineer in Nederland is €3.865, gebaseerd op werkweek van 40 uur. Een mooi salaris! Maar pas op, reken jezelf niet te vroeg rijk want dit kan namelijk flink verschillen per persoon. Wat je gaat verdienen als Electrical Engineer is afhankelijk van verschillende dingen, zoals onder andere je opgedane ervaring, je afgeronde opleiding en de provincie waar je werkt.

Benieuwd naar wat andere engineersfuncties gemiddeld verdienen? Check dan deze pagina!

Hoe word je een Electrical Engineer?

Is het jouw droom om Electrical Engineer te worden? Dan heb je in Nederland gelukkig verschillende opleidingen die je een duwtje in de juiste richting geven. Wij hebben er een paar voor je opgesomd:

  • Elektrotechniek (MBO, HBO en WO): Dit is dé basisopleiding voor aspirant Electrical Engineers. Hier leer je alles over stroomvoorzieningen en hoe je ingewikkelde elektrische systemen beheert!
  • Energietechniek (HBO): Via deze studie leer je alles over energieopwekking en energiedistributie. De perfecte opleiding voor toekomstig Electrical Engineers die willen werken aan duurzame energieoplossingen.
  • Mechatronica (MBO, HBO, WO): Via deze studie word je klaargestoomd om een Electrical Engineer te zijn die breed inzetbaar is. Hier leer je namelijk alles over elektrotechniek, werktuigbouwkunde en informatica!

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een Electrical Engineer?

De carrière van een Electrical Engineer zit boordevol groeimogelijkheden! Hier zijn een paar van de stappen die je kunt maken:

  • Junior Electrical Engineer: Start je carrière door praktische ervaring op te doen en het ontwikkelen van je basisvaardigheden. Je ondersteunt ervaren collega’s en leert van hen de fijne kneepjes van het vak.
  • Medior Electrical Engineer: Na een paar jaartjes ervaring, wordt het tijd om meer verantwoordelijkheden te krijgen en onderdeel uit te maken van complexere projecten. Dit is ook de uitgelezen kans in jouw carrière om je te specialiseren!
  • Senior Electrical Engineer: Als senior ben je inmiddels een échte kenner in je vakgebied. Daardoor leid je grote projecten, neem je belangrijke beslissingen en help je óók nog eens de juniors met jouw kennis. Een heel belangrijke rol binnen het bedrijf!
  • Lead Engineer: In deze rol geef je leiding aan een team van engineers. Je bent verantwoordelijk voor de technische kant van projecten en zorgt dat alles soepel verloopt. Jouw leiderschap en technische kennis zijn onmisbaar.
  • Projectleider: In deze rol geef je leiding aan een team van engineers. Jij zorgt ervoor dat de technische kant van projecten vlekkeloos verloopt en dankzij jouw leiding en expertise wordt elk project gegarandeerd een succes!
  • Specialist Engineer: Word de go-to expert in een specifiek vakgebied! In deze rol raak je nooit uitgeleerd over jouw specialisme en werk je aan nieuwe technologieën.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een Electrical Engineer?

Wil je weten hoe je een ontzettende goede Electrical Engineer wordt? Dan moet je onderstaande vaardigheden goed onder de knie hebben:

  • Technisch inzicht: Je moet complexe technische problemen kunnen begrijpen en natuurlijk kunnen oplossen. Jij spot meteen wat er fout gaat en weet precies hoe je het moet fixen.
  • Analytisch vermogen: Je kunt problemen systematisch analyseren en slimme oplossingen bedenken. Logisch nadenken is voor jou je tweede natuur en pakt problemen stapsgewijs aan!
  • Creativiteit: Voor het ontwerpen van nieuwe elektrische systemen heb je creatief brein nodig. Jouw creatieve denkwerk maakt hierin het verschil!
  • Projectmanagement: Je bent een topper in projecten plannen, budgetten maken en teams aansturen. Jij zorgt ervoor dat alles soepeltjes verloopt en dat er geen cent buiten budget wordt uitgegeven.
  • Communicatie: Je kunt ingewikkelde technische informatie in Jip en Janneke-taal uitleggen aan collega’s en klanten. Doordat iedereen jou begrijpt, zit iedereen ook sneller op één lijn.
  • Aandacht voor detail: Electrical Engineering is maatwerk en een kleine fout kan grote gevolgen hebben. Jij hebt een goed oog voor detail en checkt liever alles twee keer dan een keer!

Hoe solliciteer je succesvol voor Electrical Engineer posities?

Wil je aan de slag als Electrical Engineer? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Dan is het tijd om te solliciteren! Met dit stappenplan helpen we je aan je droombaan:

  1. Val op met je cv
    Je cv is je eerste indruk. Daarom is het belangrijk dat je hiermee opvalt door al je relevante werkervaring en vaardigheden hierop te vermelden. Ooit een compliment of een aanbevelingen gekregen van een oude werkgever? Voeg deze toe! Schrijf ook motivatiebrief waarin je uitlegt waarom jij de perfecte kandidaat bent.
  2. Bereid je goed voor
    Zoek alles op over het bedrijf waar je solliciteert. Denk na over mogelijke vragen tijdens het sollicitatiegesprek en oefen thuis alvast je antwoorden.
  3. Laat zien wat je kunt
    Laat projecten zien waar je aan hebt gewerkt. Vertel ook hoe jij je opgedane ervaring in je mogelijke nieuwe baan zou gebruiken. Show them wat you got!
  4. Bekijk onze vacatures!
    Kijk eens bij onze vacatures voor Electrical Engineers. We hebben geweldige kansen voor talenten zoals jij!

Vind jouw droombaan via ikzoekeenengineeringbaan.nl

Klaar om aan de slag te gaan als Electrical Engineer? Of zoek je juist een nieuwe baan met meer verantwoordelijkheden? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Bij Engineer.com, hét vacatureplatform voor engineers en werkgevers, hebben we uitdagende werkmogelijkheden voor talenten zoals jij. Dus waar wacht je nog op? Bekijk snel onze vacatures!

Openstaande Electrical Engineer vacatures voor jou

Electrical Engineer
40 uur
Opdrachtgever:
Search-on

Bekijk andere artikelen

Direct solliciteren
Vacature:
 
Voeg cv toe