Careeroo Group logo

Field Service Engineer: Functie, Carrière & Vacatures

Home  ›  Kennisbank  ›  Field Service Engineer: Functie, Carrière & Vacatures

Careeroo Group

19 juli 2024

Beroepengids

Fallback Logo

Electrical Engineers zijn onmisbaar in deze tijd. Of het nu gaat om het ontwerpen van elektronische systemen voor de gezondsheidzorg, of het ontwikkelen van elektrische aandrijvingen voor de nieuwste elektrische auto’s: Electrical Engineers zijn overal! Maar wat doet een Electrical Engineer nou precies en hoe word je het? En verdient het een beetje? Geen zorgen, onze engineerspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is een Field Service Engineer?

Als Field Service Engineer heb je een veelzijdige functie: je houdt je bezig met de installatie, service, onderhoud en reparatie van machines en apparatuur direct op locatie bij de klant. Hierbij is je grote doel: ervoor zorgen dat de apparatuur optimaal blijft presteren. Omdat je als Field Service Engineer kunt werken in veel verschillende factoren, kun je ook bij veel verschillende projecten betrokken zijn, van het opzetten van netwerksystemen in telecom tot het finetunen van apparaten in ziekenhuizen. Omdat je vaak op locatie werkt, ben je meestal het gezicht – en als je het goed doet, ook de held – van je bedrijf voor de klant. Afhankelijk van de sector waarin je werkt en het bedrijf waarvoor je werkt, sta je ook bekend als Customer Service Engineer of Support Engineer.

Benieuwd naar wat andere engineersfuncties inhouden? Check dan deze pagina!

Wat doet een Field Service Engineer?

Als Field Service Engineer is geen dag hetzelfde. Soms werk je op kantoor, maar meestal werk je buitenshuis en is je takenpakket ook nog eens heel divers: van het installeren van nieuwe systemen tot het oplossen van complexe storingen en het adviseren van klanten over technische verbeteringen. Je belangrijkste doel is om downtime te minimaliseren en de efficiëntie van apparatuur te verhogen. Daarnaast voer je ook regelmatig onderhoud uit om ervoor te zorgen dat alles optimaal blijft functioneren. Kortom, je bent ontzettend belangrijk voor de klant en het bedrijf waarvoor je werkt!

Dagelijkse taken van een Field Service Engineer

Een doorsnee dag van een Field Service Engineer ziet er ongeveer zo een beetje uit:

  • Apparatuur installeren: Je zet nieuwe technische systemen en apparatuur bij klanten op en zorgt ervoor dat alles perfect functioneert.
  • Problemen spotten én oplossen: Je analyseert en verhelpt technische storingen, waarbij elke uitdaging een kans is om jouw kennis toe te passen voor soepele werking.
  • Onderhoud doorvoeren: Je voert regelmatig onderhoud uit om problemen en storingen te voorkomen en zorgt er zo voor dat de apparatuur optimaal blijft presteren.
  • Klantenmanagement: Je bent het eerste aanspreekpunt voor technische vragen van klanten. Je hebt niet alleen het antwoord hierop, je kunt ook goed een relatie met ze opbouwen!
  • Supportmeldingen afhandelen: Je adviseert klanten over technische verbeteringen en voert upgrades uit. Jouw inzichten houdt de technologie van de klant top notch!
  • Up-to-date blijven met technische ontwikkelingen: Je ademt technologie! Daarom ben je op de hoogte van alle technische snufjes zodat jij je werk als Field Service Engineer zo goed mogelijk blijft doen.

Wat voor Field Service Engineers zijn er?

Field Service Engineers zijn overal nodig! Daarom specialiseren ze zich vaak in specifieke disciplines, zodat ze overal waar hun expertise nodig is, kunnen schitteren. Hier zijn een paar voorbeelden van de verschillende rollen die je zou kunnen vervullen:

  • Field Service Engineer Machinebouw: In deze rol richt je je op het installeren en onderhouden van machines. Je bent niet alleen een probleemoplosser die storingsanalyses uitvoert, maar je zorgt er ook voor dat deze snel worden verholpen. Een echte sleutelfiguur in de industrie!
  • Field Service Engineers Electrical: Deze functie omvat het testen en inspecteren van allerlei installaties, apparaten, systemen, hardware en software. De variatie in je werkzaamheden maakt elke dag een avontuur! International
  • Field Service Engineer: Heb je een talenknobbel en vind je het niet erg om je koffer te pakken voor je werk? Als International Field Service Engineer werk je voor diverse klanten over de hele wereld. Perfect voor wie van een avontuurtje houdt!

Openstaande Field Service Engineer vacatures voor jou

Field Service Engineer
32 - 
40 uur
Opdrachtgever:
Search-on

Wat verdient een Field Service Engineer?

Het salaris van een Field Service Engineer verschilt flink per persoon. Dit is namelijk allemaal afhankelijk van je ervaring, specialisatie, locatie, functie en de branche waarin je werkzaam bent. In Nederland is het gemiddelde salaris van een Field Service Engineer €3.170 per maand. Field Service Engineers in leidende functies, bijvoorbeeld IT-managers, kunnen natuurlijk meer verdienen. In ieder geval strijk je dus een mooi salaris op met dit beroep!

Benieuwd naar wat andere engineersfuncties gemiddeld verdienen? Check dan deze pagina!

Hoe word je een Field Service Engineer?

Wil je een Field Service Engineer worden? Leuk! Gelukkig heb je in Nederland veel verschillende opleidingen die je voorbereiden op dit beroep. Deze hebben we hieronder voor je opgesomd:

  • Elektrotechniek (HBO en WO): Dit is de basisopleiding voor toekomstige Field Service Engineers. Hier lees je alles over het installeren, onderhouden én repareren van elektrische systemen en apparatuur!
  • Werktuigbouwkunde (HBO en WO): Als je het liefst aan machines sleutelt en technische oplossingen bedenkt, dan is dit de studie voor jou. Hier leer je alles over het installeren en onderhouden van mechanische apparaten!
  • ICT & Technologie (HBO): Hier leer je alles over de installatie en het onderhoud van software en hardware systemen, essentieel voor Field Service Engineers die willen werken met complexe computernetwerken en systemen!
  • Mechatronica (HBO en WO): Deze multidisciplinaire opleiding is perfect voor als je een brug wilt slaan tussen mechanica, elektronica en computerwetenschappen!

Zorg dat je studiekeuze goed past bij wat je echt leuk vindt! Droom je van een baan met veel klantcontact en waarbij je hands-on problemen op locatie oplost? Dan zijn studies zoals Elektrotechniek en Mechatronica echt iets voor jou. Gaat je aandacht meer uit naar het ontwikkelen van apparaten? Dan is Werktuigbouwkunde jouw studie!

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een Field Service Engineer?

Carrière maken als Field Service Engineer? Van hands-on technische functies tot managementfuncties, wij hebben een paar van de meest voorkomende carrièrepaden voor je op een rijtje gezet:

  • Junior Field Service Engineer: Begin aan de basis en bouw praktische ervaring op. Onder de vleugels van ervaren engineers leer je alle ins en outs van het installeren, onderhouden en repareren van systemen.
  • Medior Field Service Engineer: Klaar voor meer? Als Medior Engineer neem je meer verantwoordelijkheid op je schouders en pak je complexere projecten aan. Het perfecte moment om je te specialiseren en je technische vaardigheden verder te scherpen.
  • Senior Field Service Engineer: Omdat je al wat jaartjes ervaring achter de rug hebt, leid je in deze rol grote projecten en ben je cruciaal in de technische besluitvorming. Je expertise zorgt voor innovatieve oplossingen en je speelt een sleutelrol in het onderhouden van klantrelaties.
  • IT-manager: Geef leiding aan de IT-afdeling en stuur alle lopende technische projecten aan. In deze rol ben je niet alleen technisch maar ook managementvaardigheden rijker, wat belangrijk is voor het onderhouden van klantcontacten én het aansturen van je team.
  • Sales Engineer: In deze rol combineer jij je technische knowhow met commerciële flair. Als Sales Engineer vertaal je complexe technische details naar verkoopbare voordelen en sta je veel in contact met de klant.
  • Quality Engineer: In deze rol ligt de focus op kwaliteit en zorg je ervoor dat elk product dat je bedrijf verlaat tip-top in orde is. In deze rol speel je een directe rol in het garanderen van de hoogste standaarden voor producten en diensten, wat cruciaal is voor het behouden van klanttevredenheid.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een Field Service Engineer?

Wil je schitteren als Field Service Engineer? Dan heb je meer nodig dan alleen technische know-how. Hier zijn enkele vaardigheden die je moet bezitten om uit te blinken in dit beroep:

  • Technische kennis: Uitgebreide kennis en kunde van werktuigbouwkunde, elektrotechniek, of mechatronica is superbelangrijk. Deze fundamenten breid je uit met gespecialiseerde trainingen zoals besturingstechniek of hydrauliek, zodat geen technische uitdaging te groot is voor jou!
  • Probleemoplossend vermogen: Je bent als een ware detective in het opsporen van technische problemen. Met je scherpe analytische geest is het voor jou een eitje om de oorsprong van het probleem te achterhalen. Je combineert je creativiteit met innovatieve oplossingen waardoor je altijd een stap vooruit denkt.
  • Zelfstandigheid: Als Field Service Engineer werk je vaak solo. Je moet in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen en problemen op te lossen, soms op locaties waar je de enige expert bent. Dat is een flinke verantwoordelijkheid, maar dat kun jij.
  • Time-management: Storingen en technische problemen duiken altijd op wanneer je ze het minst verwacht. Gelukkig ben jij een meester in time-management. Met jouw vaardigheden om prioriteiten te stellen, zorg je ervoor dat je ondanks alles altijd strak op schema blijft!
  • Communicatie: Of je nu met klanten praat of technische details uitlegt aan collega’s, jouw communicatie is helder en effectief. Je weet dus iets moeilijks in makkelijke woorden te verpakken. Hierdoor bouw je vertrouwen op en zorg je ervoor dat iedereen op één lijn zit.
  • Oog voor detail: In een wereld waar een kleine fout grote gevolgen kan hebben, is jouw aandacht voor detail jouw grootste kracht. Jij mist nooit een schroefje én elk systeem dat je aanraakt werkt vervolgens beter dan ooit.

Hoe solliciteer je succesvol voor Field Service Engineer posities?

Beschik je over de juiste vaardigheden en opleiding om als Field Service Engineer aan de slag te gaan? Hup, solliciteren maar! Maar hoe sleep je die perfecte baan binnen? Met onderstaand stappenplan geven wij je in ieder geval een duwtje in de juiste richting:

  1. Laat je cv opvallen
    Jouw cv is je visitekaartje. Zorg ervoor dat deze eruit springt door al je relevante ervaringen en vaardigheden duidelijk te vermelden. Heb je aanbevelingen van eerdere banen? Gebruik die zeker! Schrijf daarnaast ook een overtuigende motivatiebrief te schrijven waarin je uitlegt waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie.
  2. Een goede voorbereiding is het halve werk
    Verdiep je grondig in het bedrijf waarbij je solliciteert. Bedenk alvast mogelijke vragen die tijdens het sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden en oefen je antwoorden.
  3. Laat zien wat je kunt
    Vertel met trots over de projecten die je al als Field Service Engineer succesvol hebt afgerond. Leg uit hoe je die ervaring kunt inzetten in deze nieuwe rol en hoe je typische problemen in het veld aanpakt en oplost!
  4. Check onze vacatures
    Nu je helemaal klaar bent om te starten, is het tijd om te kijken naar onze vacatures voor Field Service Engineers. We hebben mooie functies voor talenten zoals jij!

Vind jouw droombaan via ikzoekeenengineeringbaan.nl

Wil jij jouw carrière als Field Service Engineer naar een hoger niveau tillen? Of sta je juist aan het begin van je carrière? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Bij Engineer.com, hét vacatureplatform voor engineers en werkgevers , hebben we uitdagende werkmogelijkheden voor talenten zoals jij. Dus waar wacht je nog op? Bekijk snel onze vacatures!

Openstaande Field Service Engineer vacatures voor jou

Field Service Engineer
32 - 
40 uur
Opdrachtgever:
Search-on

Bekijk andere artikelen

Direct solliciteren
Vacature:
 
Voeg cv toe